Hartwerken
Hartwerken

Blog

Hartwerken

Hoe kan je creativiteit trainen ?

Creativiteit is iets wat je in je hebt, en de ene persoon heeft dit nu eenmaal meer dan de andere.  En hoewel je niet zomaar ineens een creatief brein kan krijgen, kan je hier wel een beetje aan werken.  Je hersenen trainen om makkelijker creatieve oplossingen te zien.

Wat kan je zoal doen?

# opsommingen maken
Neem met verschillende mensen pen en papier en laat iemand het eerste woord/voorwerp dat in hem opkomt zeggen.  Schrijf dan, binnen de minuut, om ter meeste dingen op die je met dat voorwerp zou kunnen doen.  
Vb. met een klipje van een blikje Cola kan je dakpannen maken aan een geknutseld huisje, kan je oorbellen mee maken, kan je gebruiken om vormpjes te tekenen op papier, ...
Je kan dit ook aanpassen in bijvoorbeeld enkele karaktertrekken en interesses van iemand te zeggen en dan de ideale verjaardagskaart te zoeken in de winkel binnen 5 minuten.

# puzzels
Los creatieve breinpuzzels op zoals bijvoorbeeld: Maak deze som juist door één streepje toe te voegen.  5 + 5 + 5 = 550

# Denk outside of the box
Denk eens na over manieren waar jij normaal nooit over zou nadenken.
Durf anders te doen, laat los, combineer vreemde dingen, wees niet bang voor 'stomme' ideeën
Durf afstand te nemen, en durf perfectie los te laten!

# Laat het kind in je los
Bedenk nog eens hoe het was wanneer je kind was, zonder zorgen en beperkingen.
Wat als je nu een kind was, wat zou je dan doen?

# Daag jezelf uit
Stel jezelf moeilijke/onmogelijke vragen
vb. Als je 1 dag hebt om de hongersnood op te lossen over heel de wereld, hoe zou je dat dan doen? Of vindt iets uit waardoor mensen niet meer ouder worden.

# Ontspan
Ga heerlijk wandelen, of trek er even tussenuit.  Ga gezellig iets met vrienden doen, en vooral, vergeet niet te lachen.  Ontspanning zorgt voor rust in het hoofd, waardoor je nieuwe ideeën krijgt.

# Verander routine
Luister eens naar volledig andere muziek, zet eens een andere zender op op de radio, zet een ander voorwerp op je bureau of een nieuwe plant in de kamer.  Afwisseling geeft vaak inspirerende gedachten.

# Laat je fantasie de vrije loop
Pik een willekeurig woord uit een boek, neem losse foto's tijdens een wandeling,..  en laat je fantasie de vrije loop, kijk waar het je terecht brengt zonder te oordelen.
- Logica brengt je van A naar B, maar verbeelding brengt je overal -

# Breindump
Noteer alles wat je nog moet doen of waar je aan denkt, maak je hoofd volledig leeg zodat er plaats is voor frisse ideeën.  Creëer rust in je hoofd en voel geen verplichting

#Brainstorm (met vrienden)
Noem samen allerlei mogelijkheden op, zelfs de meest absurde ideeën mogen naar boven komen.  In een ontspannen sfeer kom je makkelijk tot inzichten.  Noteer alles wat er wordt gezegd, en sta versteld welke bruikbare dingen er uiteindelijk nog uitkomen.

 

Hopelijk kunnen jullie met deze tips al aan de slag, en vergeet niet:

- Als plan A niet lukt.. het alfabet heeft nog 25 letters - 

 

kim opdecamComment