Hartwerken
Hartwerken

Activiteiten voor ouderen

Aanbod van activiteiten

Geheugentrainingsspel

Memory:

Een even aantal kaarten, waarop paarsgewijs gelijke plaatjes zijn afgebeeld, worden met de beeldzijde naar beneden neergelegd. Een van de spelers draait twee kaarten naar keuze om en toont de afbeeldingen aan de medespeler(s). Zijn de plaatjes gelijk, dan worden de kaarten door de speler van tafel genomen en bewaard, en mag deze speler een nieuwe poging doen twee kaarten met identieke afbeelding te vinden. Als een speler twee verschillende plaatjes omdraait, worden deze weer met de beeldzijde naar beneden gelegd en is de volgende speler aan de beurt.

Een speler hoeft de twee kaarten niet tegelijk om te draaien. Hij kan een kaart omdraaien en bekijken en daarna beslissen welke kaart hij als tweede pakt.

Er wordt gespeeld tot alle kaarten van de tafel zijn genomen. De speler met de meeste kaarten wint.
 

Klik op 'download' voor enkele prenten, je hoeft deze enkel (2X) af te printen en te lamineren.                
Tip:
Je kan dit ook personaliseren door foto's van de mensen te gebruiken, of een thema, of voorwerpen van vroeger.  Door een boek kaarten te gebruiken kan je het nog extra moeilijk maken.  Laat de mensen de prenten indien mogelijk zelf omdraaien, dit is goed voor hun handmotoriek.

 

 

Variant op memory:

Leg een aantal prenten op tafel.  Na een tijdje neem je alle prenten weg, en laat je de bewoners opsommen wat er op tafel lag.  Je kan dit extra moeilijk maken door de tijd tussen het wegnemen en het opsommen op te vullen met een kort gesprek.

Je kan ook, nadat je alle prenten hebt weggenomen, eentje opzij leggen en de overige terug op tafel.  De bewoners moeten dan raden welke prent er nog ontbreekt.

 

Tip:
Je kan dit ook met voorwerpen spelen

Tip 2:
Kijk ook eens op de site    www.herinneringskoffer.be    daar vindt je een memoryspel met oude voorwerpen.